Най-често градинарите засаждат малини през пролетта, но есенното засаждане има значително предимство

...
Най-често градинарите засаждат малини през пролетта, но есенното засаждане има значително предимство
Коментари Харесай

Градинарите съветват: Засадете малините сега, а не напролет

Най-често градинарите засаждат малини през пролетта, само че есенното засаждане има доста преимущество пред пролетното. Засаждането на разсад през септември-октомври ще обезпечи на горския плод по-добро оцеляване и по-висока продуктивност.

Конкретните периоди зависят от няколко фактора: климатичната зона, метеорологичните условия, сорта малини. Необходимо е да засадите разсада 15-20 дни преди началото на заледяване. Периодът на засаждане  нормално се пада в края на септември - средата на октомври, в по-топлите региони може да бъде засаден до края на октомври. Основният аршин, посредством който се дефинира готовността на разсада, е появяването на пъпки в основата. При ранните сортове те могат да се появят в средата на септември, в по-късните - до края на месеца. Ако пропуснете момента и засадите малини прекомерно късно, няма да има време да се вкоренят добре и при тежка безснежна зима растенията могат да загинат, предизвестяват движимости овощари e-zdravey.com.

Малиновите храсти ще се усещат добре в безоблачен ъгъл на градината, добре предпазен от течения. Предпочитат глинести и песъчливо-глинести почви. Към избора на посадъчен материал би трябвало да се подхожда отговорно. Висококачественият разсад от малини би трябвало да бъде 20-сантиметрова издънка с диаметър минимум 5 мм и с добре развита коренова система. Растенията би трябвало да се слагат във вода в продължение на два дни, като преди засаждането би трябвало да се отрежат изсъхнали стъбла.

Засаждането на малини на групи (в обособена дупка) е един от най-често срещаните способи. Той е съвършен, в случай че в градината ви няма място за малинова " ферма " и смятате да засадите няколко храста на разнообразни места. На първо място, належащо е да се създадат маркировки благодарение на връв, оставяйки сред растенията период от 0,7-0,9 м, сред редовете - 1,5-2 м. След това изкопайте дупки с размери 30 × 30 × 30 см. Добавете 3-5 кг компост или хумус, 30-35 г суперфосфат и 20-25 г калиева сол към всеки от тях. Торовете в ямата се смесват с горния благодатен почвен пласт. Малините се заравят по този начин, че горният завършек на коренището да е на 2-3 см подземен. След засаждането почвата към разсада се тъпче леко, изсипват се 5 литра вода.

След засаждането малиновите шубраци се отрязват на височина 20-25 см. Това ще усъвършенства оцеляването им и ще способства за образуването на нови издънки напролет. За да запазите влагата в почвата, предотвратите растежа на плевелите и предпазете разсада от заледяване, след засаждането почвата към тях се мулчира. Като мулч се употребяват хумус, сено, дървени стърготини, нарязани стръкове слънчоглед, царевица. Изсипете предпазен пласт с дебелина не повече от 5 cм.

За да се защищити разсадът от малини от заледяване, след първите студове те би трябвало да бъдат покрити с 15-20-сантиметров пласт торф. През пролетта, когато почвата се размразява малко, торфът би трябвало да бъде отхвърлен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР